top of page

Hogyan tervezd meg álmaid esküvői meghívóját?

Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek az elmúlt 10 évnyi esküvői meghívó tervezés tapasztalatát, és abban bízunk, hogy néhány praktikus tanáccsal segíthetünk majd abban, hogy számotokra is örömteli és zökkenőmentes legyen a tervezés folyamata!


esküvői meghívó tervezés, letterpress meghívó, inkletterpress

 

ÍME A TANÁCSAINK LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

1. KEZDJÉTEK A TERVEZÉST ÖTLETGYŰJTÉSSEL!


Minden kezdeti ötletelési fázis legfontosabb stádiuma, amikor kizárunk mindent, amit nem szeretnénk, és szűkítjük a körét a számunkra érdekes és esztétikus megoldásoknak. Ennek a legjobb módja, ha minél előbb nekiláttok inspirációt gyűjteni számotokra esztétikus, a megálmodott esküvőtök karakterét jól kifejező képek, fotók, műalkotások között.


moodboard, esküvői meghívó, esküvői meghívó tervezés, inkletterpress
Így nézhetne ki például egy japán hangulatú, kalligrafikus meghívó mood boardja

A keresés során biztosan találtok olyan kulcsszavakat, amik jól körülírják, hogy milyen vizuális világot kerestek. Bohém? Antik? Minimalista? Urbán? Romantikus? Humoros?

Vajon milyen szavakkal írható le legjobban az a stílus, amit kerestek?


Érdemes erre néhány közös estét szánni és kísérletezni azzal, hogy mi lesz a közös halmaza kettőtök elképzelésének!


 

2. KÉSZÍTSETEK GYŰJTÉST AZ ÖTLETEITEKBŐL!

Ha már nagjyából sikerült szűkíteni a kört, és tudjátok milyen stílusú és hangulatú meghívóban gondolkoztok, következő lépésként készítsetek erről egy mood boardot vagy Pinterest boardot! Ez egyrészt nagyon praktikus, mert visszakövethetővé válik belőle az előzetes kutatásotok eredménye, másrészt megoszthatjátok majd bármilyen szakemberrel is, akire a grafikai tervezést bíznátok. Egy ilyen előzetes gyűjtés nagyban megkönnyíti a közös munkát, inspirációt és lendületet ad mindkét félnek. 


 

3. VÁLASSZÁTOK KI AZ IDEÁLIS MEGHÍVÓFORMÁTUMOT!

A meghívó stílusa és színvilága mellett, a kinézetet leginkább a kártya / kártyák formátuma adja majd meg. Egy klasszikus kinyitható üdvözlőkártya például egészen másfajta lehetőséget ad illusztrációban és szövegezésben, mint egy egyoldalas, minimalista kártyalap. Nem is beszélve a formára vágott, ragasztott vagy belső zsebekkel és plusz lapokkal ellátott meghívó formátumokról. Itt is a lehetőségek szűkítése lesz tehát első körben a feladat.


esküvői meghívó, letterpress, inkletterpress

Ahhoz, hogy a számotokra ideális formátumot tudjátok kiválasztani, érdemes lesz a következő kérdéseket magatoknak megválaszolnotok: 

  • Milyen mennyiségű és részletességű információt szeretnétek átadni a kártyákon? 

  • Lesz-e többféle verziója a meghívónak? (Pl.: lesz-e olyan vendég, akit csak a szertartásra invitáltok, vagy akinek plusz információra is lesz szüksége?)

  • A nyomtatott meghívóban szeretnétek átadni az eseménnyel kapcsolatos minden fontos információt, vagy inkább csak gesztusértéke lesz a kártyák átadásának? 

  • Postán fogjátok feladni a meghívókat, vagy személyesen tervezitek átadni őket? 

  • Standard méretű borítékban gondolkoztok az átadáshoz, vagy egyedi megoldást szeretnétek? 

Mire ezekre a kérdéseket sikerül megválaszolnotok, már garantáltan kiforrottabb elképzelésetek lesz arról, hogy milyen formátumú meghívó lenne számotokra ideális. 

 

4. ÍRJÁTOK MEG ELŐRE A MEGHÍVÓ SZÖVEGÉT!


Ha már sikerült döntést hoznotok a meghívó stílusáról és formátumáról, nagy a kísértés, hogy egyből belevágjatok a grafikai tervezésbe, vizuális ötletelésbe! Mielőtt azonban nagy lendülettel színek, formák és betűtípusok közt kezdtek böngészni, érdemes időt szánnotok arra, hogy megírjátok a meghívó szövegének vázlatát!


Ha grafikussal dolgoztok a tervezésnél, a mood board mellett a szöveg lesz az az induló információanyag, amit át tudtok adni a közös munka kezdetén. Ez azért nagyon fontos, mert ezek az információk adják majd a grafikai tervezés legfőbb kereteit és korlátait.


esküvői meghívó, letterpress, inkletterpress


A végeredmény esztétikuma szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy egyoldalas kártyán milyen mennyiségű szöveges információt szeretnénk átadni, ahogy az is fontos lesz, hogy folyószövegben, vagy címszavas információkban gondolkoztok a szöveg kapcsán.

Ha már rendelkeztek egy szövegvázlattal, egy tapasztalt grafikus néhány egyszerű kérdéssel segíthet majd a szöveg módosításában és véglegesítésében az elképzeléseitek alapján.  




 

4. VONJATOK BE SZAKEMBERT A GRAFIKAI TERVEZÉSBE! A mesterséges intelligencia, az  ingyenes grafikai szoftverek, és bármikor letölthető sablonok korában úgy tűnhet, hogy grafikust szerződtetni egy esküvői meghívó tervezéséhez pénzkidobás vagy egyenesen luxus, van azonban néhány ellenérvünk. 


esküvői meghívó tervezés, letterpress, inkletterpress,

  • A meghívó a legtöbb esetben egy print anyag, aminek a tervezése nyomdai ismereteket és előkészítést igényel. Ha próbáltatok már nyomtatásra szánt anyagot előkészíteni - legyen az egy egyszerű szöveges dokumentum, vagy lekvárcímke, biztosan tapasztaltátok, hogy amit a képernyőtökön láttok, az a papíron nem mindig úgy köszön vissza, ahogy elképzeltétek.


esküvői meghívó tervezés, letterpress, inkletterpress


  • Egy jó grafikus nem csak a vizuális anyagok megtervezésében tud segíteni! Amikor egy grafikai terv készül, a szakember már azt is látja a szeme előtt, hogy milyen nyomdai technológiával tudná a legtöbbet kihozni a munkájából. Tanácsot tud adni nektek abban, hogy milyen papírt, borítékot, vagy egyéb kiegészítő papírterméket válasszatok. Megosztja veletek a titkos beszerzőhelyeit, nyomdai partnereket tud ajánlani. Egyszóval ha szántok rá időt és pénzt jópár órányi keresgéléstől és több kör kudarctól meg tud titeket megmenti egy jó szakember tapasztalata.



esküvői meghívó tervezés, letterpress, inkletterpress


Számunkra a legkedvesebb munkák a múltból azok, amelyekben a jegyespár már a kezdeti tervezésbe bevont minket és végigkísérhettük a folyamatot a grafikai tervezéstől kezdve, a papírválasztáson át a nyomdai kivitelezésig. 



 

5. VÁLASSZATOK NYOMDAI TECHNOLÓGIÁT ÉS HOZZÁ ILLŐ PAPÍRT! Talán nem is gondolátok, de az általatok választott grafikai elemek, és a meghívó papírjának tulajdonságai nagyban meghatározzák majd, hogy milyen nyomdai technológiát érdemes használni a meghívótok gyártásánál.


  • Tipográfiára és részletgazdag, egy-két színű grafikai elemekre építkezne a meghívótok? Szeretnétek, ha vastagabb, minőségi papírra lenne nyomtatva és domborodó hatást keltene?  A letterpress lesz a ti nyomdai technológiátok!


esküvői meghívó tervezés, letterpress, inkletterpress


  • Aranyszínű / fényes domborodó nyomatot szeretnétek? A prégelést érdemes választanotok!

esküvői meghívó tervezés, letterpress, inkletterpress



  • Fotót, vagy sokszínű és színátmenetes grafikát képzeltetek el a meghívótokra? A digitális nyomtatás lesz a ti választásotok! A digitális nyomtatás ma legelterjedtebb és leggyorsabb print eljárás a digitális nyomtatás, ami viszonylag sok helyen elérhető. Ez opció kis példányszámú nyomatnál is választható, de a számos előnye mellett alapvető hátránya, hogy a legtöbb gyors nyomda adott papírkészlettel dolgozik, és mivel a legolcsóbb sokszorosító eljárásról van szó, kevésbé garantálják a minőségi nyomatokat. 


  • Bátor, erőteljes színekben és formákban gondolkoztok, de nem lényeg a részletgazdagság? Válasszátok a szitanyomást vagy a Risograph nyomdai technológiát!

 

6. LETTERPRESS MEGHÍVÓ MELLETT DÖNTÖTTETEK?


HURRÁ! Ebben a cikkben összefoglaltuk nektek, miért különleges ez a nyomdai eljárás, és hogyan dolgozunk vele a műhelyünkben.


 

7. HASZNOSNAK TALÁLTAD EZEKET A TANÁCSOKAT? Mentsd el a cikket, vagy oszd meg másokkal is!







bottom of page